Elektromos hajó akkumulátorainak felügyelete

Elektromos hajó akkumulátorok

Elektromos kisgéphajók és yachtok
motor meghajó és világítási telepek

Meghajtó akkumulátor telepek

Feladatuk az elektromos meghajtású vizijárművek villany motorjainak táplálása. A fedélzeti elektromos berendezések és fogyasztók (a fenékvízszivattyú, navigációs fények, autopilot, elektromos horgonycsörlő, orrsugár motor) müködtetéséhez szükséges energiát külön világítási telep látja el. A szükséges energia mennyiség tárolására alkalmas akkumulátor telepeket azonos feszültségű és Ah kapacitású, általában 6V névleges feszültségű kötött elektrolitú ólom-kénsav (GÉL vagy AGM) akkumulátor blokkok, vagy 3,3V feszültségű lítium alapú (pl. LiFePo4 cellák + BMS) összeállításával, azok feszültségsorba kapcsolásával, illetve a nagyobb telepeknél a sorolt ágak további párhuzamos kapcsolásával alakítják ki. Mivel az akkumulátor telepek csak az energia tárolását végzik, a felhasznált energiát, egy arra alkalmas akkumulátor töltővel a villamos hálózatból vagy más áramforrásból rendszeresen pótolni kell.

NBA 3GL6E meghajtó akkumulátor

NBA 3GL6E GÉL blokk akkumulátor

Elterjedten használt kiváló ár- és értékarányű kb. 600 ciklusszámú és 6 év tervezési élettartamú zárt zselés gondozásmentes meghajtó akkumulátor család. Teljes élettartamuk alatt tűz- és robbanás veszélytelenek, alkalmazásukkal komplett megbízható egyenáramú áramforrás telepek szerelhetőek.

Sonnenschein-GF-06-180-Battery

Sonnenschein Dryfit GF 6 180 V blokk akkumulátorok

Kis és közepes kapacitású önjáró elektromos járművek, elektromos hajók energia tárolóinak összeállításához gazdaságosan használható 6 és 12V blokk akkumulátor egységek 8 év tervezési élettartammal és 700/80% ciklusszámmal, a géles akkumulátorok első számú gyártójától.

DLC Lead Carbon Batteries

DLC Lead-Carbon (Pb-C) ólom-karbon meghajtó akkumulátor

Nagy teljesítményű, 10 év tervezési élettartamú és 1000/80% - 2300/50% ciklusszámú légmentesen zárt kötött elektrolitos DLC típusú ólom-karbon (grafit, korom, aktív szén, grafén) kompozit katód elektródájú, hosszú élettartamú és alacsony önkisülésű meghajtó akkumulátorok. Az új kompozit szerkezetű negatív elektróda, a szén ólom-kénsav technológia révén lecsökken a elszulfátosodási hajlam, ezért ezek az új típusú akkumulátorok részlegesen töltötten is hosszabb ideig tárolhatóak. Teljesen memóriahatás mentes, AGM és GÉL karakterisztikájú akkumulátor töltőkkel használható és előzőeknél rövidebb töltési idő alatt feltöltődik illetve kétszer nagyobb árammal is gyorstölthetőek.

EXIDE-EV1600

EXIDE-EV1600 LFP (LiFePO4) blokk akkumulátor

Kis és közepes kapacitású önjáró elektromos járművek, 12V elektromos csónakok és kisebb hajók energia tárolóinak összeállításához használható, 1 párhuzamos és 1 soros kapcsolással bővíthető kapacitású, könnyű (14,8kg) súlyú, gondozásmentes és magas (2000>80%) ciklusszámú 1600Wh-s 12V LiFePO4 akkumulátor egység. Beépített elektronikus BMS felügyeletet és védelmet tartalmaz.

Használati útmutató

A meghajtó akkumulátorokat száraz és hűvös helyen, töltött állapotban kell tárolni. Az akkumulátor ciklus élettartama az ismétlődő kisütés- és akkumulátor töltés igénybevétel hatására elhasználódik és tárolóképessége lecsökken. Az elhasználódás mértéke nem egyenesen arányos a használattal, a leghosszabb élettartamot a gazdaságos munkapontban való üzemeltetés biztosítja. Ennek érdekében a telepet alkalmanként legfeljebb 80% tárolókapacitásig használjuk és minden igénybevételt követően egy megfelelő nagyságú és az akkumulátor típusának megfelelő karakterisztikájú akkutöltővel rendszeres utántöltést alkalmazzunk. Az ólom-kénsav akkumulátorok mélykisütését vagy önkisülését fokozottan kerülni kell, a lemerült akkumulátor károsodik! Ez alól kivételt csak az új ólom-karbon (grafit) kötött elektrolitú "Carbon-Boost", "Smart-Carbon" akkumulátorok jelentenek.